Next level change.

March 5, 2018

 

Lieve lezers,

 

 

‘The art of change’, voor mij een super interessant onderwerp om onder de loep te nemen. Als ik je zou vragen wat wil je veranderen aan jezelf, dan duurt het zeker geen twee seconden of je weet wel een paar dingen te zeggen of misschien heb je wel een hele waslijst die je in één twee drie zomaar voor je geest haalt. Iedereen heeft wel een verlangen om dat bepaald iets te verbeteren en dan nog liefst in een fractie van een seconde. Helaas lukt dat in de meeste gevallen niet en dan stop je de ideale versie van wie je wil worden weer netjes weg in de kast en troost je jezelf met iets dat van BUITEN jezelf komt. Je koopt je iets op het internet, eet een paar repen chocolade, gaat doelloos door je facebook of instagram, kijkt teveel Netflix, koopt die nieuwe auto, dat huis aan zee of in het warme buitenland, gaat als een gek sporten of zoekt een nieuwe liefde, allemaal om het innerlijke gevoel van onrust weg te moffelen en ja, even heb je de illusie dat het beter met je gaat. Om een tijd later tot de conclusie te komen dat die onrust omdat je eigenlijk niet écht hebt gekregen wat je voor ogen had of toch niet werd wie je echt wou je frustratie of schuld bezorgt en je weer naar start katapulteert. Maar ach, dat is nu eenmaal het leven, niet ? Hoogten en laagtes en als het moeilijk wordt, dan zijn er altijd onze vrienden of familie die geduldig naar ons luisteren zodat we samen zalig een boompje kunnen opzetten over wiens fout het is onder het genot van een goed glas of kopje troost. Het is helemaal geen kunst om vrienden klagers te vinden en voor we het goed en wel beseffen zitten we allemaal mee in het spel.

 

 

Deze morgen bij de kapper zag ik weer Marijke. Gekweld door miserie met losstaande tanden had ze de moedige beslissing genomen om er na al die jaren eindelijk iets aan te doen. Haar tanden werden in één keer allemaal getrokken en een voorlopige oplossing gaf haar een nieuw, weliswaar nog niet definitief gebit, maar toen ik haar de week na haar ingreep zag, mocht het resultaat er echt al wel zijn. Ik vroeg haar, hoe is het Marijke, maar ik zag meteen de pijn, ze hoefde niets te zeggen. ‘Het is vrezelijk, rammelde ze, zo’n pijn, had ik dat geweten, ik kan niet eten, het is alleen pijn, de pijnstillers werken niet genoeg en ze hebben mij dat allemaal niet gezegd.’ Waarop ik dacht, ja natuurlijk leggen ze geen focus op de pijn die je zal hebben, maar liever op het resultaat. Ik negeerde haar lage energie, sprak haar moed in en zei tegen haar, Marijke, denk aan je mooie tanden, hoe snel het zal genezen en hoe blij je zal zijn en hoe de pijn heel snel wegvloeit. Ik moest het een paar keer met aandrang zeggen, want ik zag haar klaagmodus en hoe ze daar graag in bleef hangen. Ze zei mij, ja maar ik ben zo, altijd negatief en dat is zo moeilijk, maar, hallelujah, na wat zachte dwang van mijn kant, zou ze het proberen. De week erop zat Marijke weer bij de kapper. Nog voor ze iets zei, zag ik de donkere wolk rond haar hoofd drijven. Ik nam het in me op en luisterde. ‘Ik voel mij Marijke niet meer, dit is Marijke helemaal niet en ik voel me oud en ik kan nog altijd niet goed eten, zelfs geen snoepje en alles zit tussen mijn tanden, mijn dochter toont geen begrip en mijn man is enkel met zichzelf bezig en… en…’ kortom een zee van zelfmedelijden. Mmm, zei ik, en hoe zit het met de pijn ? Ah nu je het zegt, die was weg, maar daar had ze blijkbaar niet bij stilgestaan. Ik vroeg haar of ze dat niet wonderbaarlijk vond, dat haar lichaam haar toch wel hevige pijn voor haar zo snel had kunnen oplossen ? Of ze misschien een beetje dankbaar kon zijn voor haar mooi lichaam, voor wat het voor haar had kunnen doen in amper een weekje tijd. Dat was een nieuw denkspoor. We praatten verder en ze fleurde zichtbaar op. Ik zei, je wou toch een mooi, nieuw gebit, een mooie nieuwe lach ? Ze lachte flauw. Wel dan, luister eens naar alles wat je tegen jezelf zegt, naar die stemmen in je hoofd die al die negativiteit door je heen jagen, wijs ze terecht en zeg: dít is waar ik voor heb gekozen, ik ben heel blij met mijn juiste keuze en binnen de kortste keren ben ik Marijke met de mooie lach. Zeg dit telkens als je jezelf negatieve dingen over jezelf hoort zeggen. Ik herhaalde het nog op een paar andere manieren zodat het goed doordrong en ze niet anders kon dan zeggen : ‘ehwel ja, goed, ik ga dat doen en veel aan jou denken, dank je wel, ik hoop dat het helpt.’

 

 

 

Op weg naar je nieuwe zelf

 

 

Change of jezelf veranderen, heruitvinden op welk vlak dan ook, zei het lichamelijk of geestelijk, al heel snel botsen we op onze eigen grenzen, zuchten klein dat het toch niet zal gaan en saboteren onszelf op allerlei manieren, zoals Marijke. We willen allemaal wel iets veranderen, maar de weg ernaartoe dat is vaak iets anders. We blijven maar al te graag in ons vertrouwde leven hangen en als het veranderingsproces ons uit ons gewone doen haalt, dan krabbelen we vaak vlug terug, zelfs al is dat vertrouwde patroon helemaal niet zo leuk. Jammer, want we kunnen echt héél veel als we maar de juiste tools gebruiken, goede keuzes maken die bij ons passen en vertrouwen dat het goedkomt. Marijke is een goed voorbeeld van exact het tegenovergestelde, onbewust kiezen, zelfsabotage en gebrek aan vertrouwen. Helaas, 98 procent van de mensen haalt zijn vooropgesteld doel niet en zal dus nooit zijn waar potentieel kennen, waardoor ze blijven steken in hun oude huid, hun lastig, maar vertrouwd leven. Ik merk het maar al te vaak, mensen die geïnteresseerd zijn in wat je vertelt en er meer willen over weten. Ze lezen al eens een boek, zoeken zelfs iets op op het internet en verbazen je met hun kennis, zodat je je afvraagt waarom ze het nog steeds zo lastig hebben. Het blijft voer voor interessante tafelgesprekken, zwemmen zonder nat te worden. Om je doel te halen is er natuurlijk meer nodig dan interesse, iets wat we inzet noemen. Je moet het zo graag willen dat je er alles voor wil doen. Een goed plan, dat heb je natuurlijk ook nodig en daar kan ik dan iets voor jou betekenen. Ik vind het belangrijk om altijd een persoonlijk plan met de klant op te stellen en gaandeweg sturen we dat samen bij naargelang de problemen of wensen die opduiken. Als coach ben ik de stok achter de deur en zorg ervoor dat de klant de eindmeet haalt, zodat hij niet rond start blijft hangen. Geen paniek echter, ik blijf daarbij natuurlijk mijn empatische zelf.

 

Benieuwd naar mijn werk ? Stuur een mail of bel me even op en voor je het weet heb je de eerste stap gezet naar je nieuw leven. Ik maak er een punt van dat de veranderingen die we aanleren blijvend zijn.

 

 

Liefs,

Isabelle

 

 

 

 

Please reload

Recent Posts

March 5, 2018

January 25, 2018

December 13, 2017

Please reload

Stay Up-To-Date with New Posts

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 Niji holistische gezondheidscoach Isabelle Wyckhuys (Kortrijk)