Niji's eye

January 25, 2018

 

Lieve lezers,

 

Vaak krijg ik de vraag wat een gezondsheidscoach doet en dan antwoord ik meestal met een vraag. Wat is het dat jij het liefst zou doen voor je gezondheid ? Vaak gehoorde antwoorden zijn, 15 kg vermageren, beter slapen, rustiger zijn, gezonder eten, meer sporten of gewoon beter voor mezelf zorgen. De ideale hulp daarbij komt van een gezondsheidscoach, want laat ons eerlijk zijn, we weten allemaal wel min of meer wat we moeten doen of beter zouden moeten doen en als we het niet weten zal google het ons wel verklappen. Helaas blijft het dan meestal bij wissedatjes en tafelgesprekken. Er ligt vaak een grote kloof tussen WETEN, een stapje verder, DOEN en nog veel verder, ZIJN. Het gaat allemaal zoveel beter als we bij het handje genomen worden en liefdevol worden aangemoedigd. Dat is nu wat ik voor jou kan betekenen. Je helpen om je over de brug te krijgen door kleine blijvende stapjes te nemen om uiteindelijk het hele pad af te leggen en te komen op de plaats waar je altijd al had willen zijn.

 

 

 

Gezond zijn of weer worden wordt vaak als iets saais bekeken. Het is zelfsprekend of we gaan er wel voor zorgen als we veertig zijn, of misschien vijftig of ja, waarom niet zestig. Of nog, als er iets is, dan gaan we naar de dokter, nemen snel wat medicatie, verkiezen dat signaal te negeren en gaan zo snel als mogelijk weer naar ons gewone doen. Een gemiste kans ! Dokters werken vanuit hun studie en kijk op ziekte, ze hebben oplossingen voor wat fout gaat met het lichaam. Gezondheidscoaches zijn een heel belangrijke schakel in het creëren van gezondheid en alles wat goed kan gaan met het lichaam. Een heel andere kijk. Het kan heel verrijkend zijn om in een ziekteproces je levensstijl en voeding grondig onder de loep te nemen om het zelfvermogend herstel van het lichaam maximaal aan te moedigen. Maar laten we niet wachten tot we een rode vlag krijgen en onze gezondheid nu in eigen handen nemen. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Toch ?

Vaak hoor ik ouders de slechte eetgewoonten van hun tieners goedpraten. Het zijn nu eenmaal tieners, het hoort er nu eenmaal bij. Ai ! Al eens een kapsalon naar binnen proberen te werken in het gezelschap van een cola of twee ? Voor wie niet weet wat een kapsalon is, een portie frieten bedolven onder shoarma en een plas knoflooksaus en gegrilde kaas er bovenop, goed voor 1800 calorieën, zonder de cola weliswaar. Maar er ligt ook nog wat sla op, mama, verklapte mijn zoon Loïc onlangs toen hij in een zeldzaam moment van ontboezemingen vertelde wat er op vrijdagavond vaak met de vrienden in stad na school werd gegeten. Ben ik de enige die dit een reden voor ongerustheid vindt ? Jonge mensen zien er inderdaad hopelijk meestal nog heel fris uit, rimpels en vetkwabben komen meestal pas na jaren van kapsalons en andere al dan niet culinaire uitspattingen. Maar wat we niet kunnen zien is de staat van ons brein waar ons eet- en drinkpatroon een onmiddellijke uitwerking op heeft. We zien ons brein niet en zijn er bijgevolg niet mee bezig. Jammer genoeg. Ons brein is de CEO van ons lichaam. Alzheimer is bv. al dertig jaar voor de buitenwereld symptomen opmerkt, te zien aan het brein en onze voeding is hiermee rechtstreeks verbonden. Hoe dikker de buik, hoe kleiner het brein is de vertaling van het dinosaurussyndroom. Ben ik trouwens de enige die overal zwangere mannen zie ?

 

 

 

Laat de boodschap duidelijk zijn en laat ons onze gezondheid ijverig omarmen van jongs af aan. Soms vragen mensen ook, zeg nu eens, als ik één ding goed wil doen, wat zou het moeten zijn ? Antwoord : als je maar één ding kan doen, laat het dan zijn niet dom te zijn en àlles doen wat in je macht ligt om lang, gezond en dus gelukkig te leven. Het hoeft ook helemaal niet zo te zijn dat onze laatste jaren morbide zijn. Het hangt echt helemaal niet van onze genen alleen af. Juist, onze genen hebben we gekregen, maar hoe we leven bepaalt vaak of bepaalde genen getriggerd worden of niet. In de epigenetica worden genen vergeleken met schakelaars die je zelf aan- of afzet, een wetenschap die ik graag omarm.

 

We leven maar een keer, ook een vaak gehoorde. Statistieken tonen evenwel aan dat mensen die leven met het motto ‘laat maar waaien’ het minst lang leven. Een andere statistiek bewijst dat mensen die het langst leven, vaak in het gezelschap leven van mensen die heel gezond zijn. Maw, zoek in je omgeving de persoon op die het meest voor zijn gezondheid doet (die je kan uitstaan) en automatisch ga je ook meer aan je gezondheid denken en dus langer leven…

 

Als ik jullie daarbij kan helpen, graag.

 

 

 

 

 

Liefs,

 

 

 

Isabelle

 

 

Wil je een vrijblijvend gratis oriënterend gesprek, stuur ons dan een mail of bel ons even op.

 

 

Please reload

Recent Posts

March 5, 2018

January 25, 2018

December 13, 2017

Please reload

Stay Up-To-Date with New Posts

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 Niji holistische gezondheidscoach Isabelle Wyckhuys (Kortrijk)