ONTBIJT

All happiness depends on a leisurly breakfast.

John Gunther

Superpannenkoek 1.0

(niet vegan)

Deze pannenkoekjes zijn een winner, waarvoor dank aan The Green Kitchen. We maken ze thuis al jaren en zelfs onze zoon op kot vroeg onlangs naar het recept. Als hij na een aantal weken Engeland weer thuis is, kan ik hem een groot plezier doen met zo’n pannenkoek. Soms maak ik een grote, soms vele kleintjes en dan maak ik er een stapeltje van dat ik rijkelijk overgiet met supersaus. Het voordeel van deze pannenkoekjes is dat ze gluten- en zuivelvrij zijn, heel handig voor iemand als ik die geen tarwe of koemelk verdraagt. Bovendien stop ik ze vol superfoods. Echt superpannenkoekjes dus.

 

 

Nodig (voor 10 kleine, dikke pannenkoekjes)

 

6 bio eieren

3 rijpe bananen

50 gr gedroogde kokosrasp

1 el gemalen lijn – of chiazaad

¾ el lucumapoeder *

2 tl kokosolie om te bakken

Bananenbrood

(niet vegan)

Regen tikt zonder ophouden tegen het keukenraam ; de tuin ligt er moe en somber bij. Het duurt nu wel echt lang voor de lente zich laat voelen.

Dan is het beter binnen in de keuken, de warme oven verpreidt een zoete, aanlokkelijke geur. De waterkoker pruttelt. Nog een theezakje uitzoeken, een boekje erbij en even tijd voor een dikke verse plak bananenbrood. Een beetje me time in alweer een drukke dag. Ik neem nog een stuk en straks misschien nog een. Dat mag want ik weet nu eenmaal wat erin zit.

Nodig

 

4 bio eieren

4 overrijpe bananen

200gr amandelmeel of fijn gemalen amandelen

1 el wijnsteenbakpoeder

snuifje zeezout

bakje bio bosbessen

Superpannenkoek 2.0

(Emma's way)

Mijn favoriete ontbijt op zondag (en van maandag tot zaterdag ook). Deze pancakes kunnen echt nooit mislukken, zelfs als je ze niet perfect bakt blijft de smaak heerlijk. Je kan ook eindeloos variëren met toppings en fillings. Ik vind het superleuk om er allerlei superfoods in te blenden zoals maca, astragalus, reishi… Je proeft het haast niet maar je hebt alle benefits! Ik eet ze meestal altijd met extra hempseeds, goji berries, cacao nibs… on top.

 

Nodig

 

1 rijpe banaan

1 cup havermout vlokken

1 cup mylk, vb amandel, haver, kokos…

snuf zeezout

handvol bosbessen (of andere bessen naar voorkeur, mag ook diepvries zijn)

kokosolie

Acai bowl

Ik twijfelde lang om dit recept te delen omdat acaipulp in België niet makkelijk te vinden is. Tot voor kort moest ik mij behelpen met de poederversie als ik er een wou maken en dat is nu eenmaal niet hetzelfde. De smaak van de acaibes is heel typerend, een mix tussen bes, noot en cacao en acaipoeder is daar mijn insziens maar een flauw afkooksel van. Na het plukken wordt acai in Brazilië, meteen na het weken en mixen – de bes heeft immers een harde schil - bevroren als pulp in handige pakjes omdat het anders heel erg snel bederft. De paarse acaibes is een echte superfood boordevol antioxidanten en vitamines die groeit in lange trossen aan palmbomen langs de oevers van de amazone. Op vakantie in Brazilië, het land van deze superbes, kregen we tot onze vreugde acaibowls als ontbijt, een soort van romig halfgesmolten ijsje dat we dan zelf bedolven onder fruit, noten en granola. Mega lekker !De beroemde Amerikaanse tv dokter, Dokter Oz vertelde ooit bij Oprah Winfrey dat acai hielp bij overgewicht waardoor de jacht op deze paarse parel werd geopend.

Wat er ook van zij, een acai bowl smaakt hemels en nu ik pakjes diepvriespulp kan kopen bij de Beo Markt in Gent houdt niets mij nog tegen om er te maken. Bovendien is het easy peasy…

 

Nodig voor 1 bowl

 

1 kleine banaan

1 pakje acaipulp uit diepvries (of anderhalf)

sap van 1 sinaasappel

1/3 cup kokoswater of –melk (of melk naar keuze)

2 el chiazaad

 

optioneel :

3 gojibessen

½ el lucuma

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 Niji holistische gezondheidscoach Isabelle Wyckhuys (Kortrijk)