• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 Niji holistische gezondheidscoach Isabelle Wyckhuys (Kortrijk)

hoofdgerecht

Let food be thy medicine and medicine be thy food.

Hippocrates

Mac ’n cheese

Een lekker romig kaassausje zonder kaas of melk ? Yes we can ! Dit is comfortfood van de bovenste plank. De smaak van kaas en room en klaar in een wip. De gezonde, voedende ingrediënten zijn slim gekozen en zorgen voor een zijdezacht sausje als je ze mixt in een superkrachtige blender. Ik ben verknocht aan mijn vitamix en er gaat bijna geen dag voorbij dat ik hem niet gebruik.

Nodig voor 3 personen of 2 personen met grote honger

 

1 cup cashews, best 4 uur geweekt en gespoeld

½ cup zoete aardappel gestoomd, maar mag zeker ook rauw als je een sterke blender hebt

½ cup bronwater

2 el edelgistvlokken, cruciaal om de kaassmaak te hebben

grote snuif zeezout

peper

sap van kleine, halve citroen

snuif tijm of oregano

 

Pasta naar keuze, maar mijn voorkeur gaat uit naar rijstpasta.

Portobello perzikburgers

Ik heb het niet zo voor de vegetarische burgers die nu enorm in trek zijn. Je weet immers nooit echt wat erin zit, niet ? Ik hou het liever wat natuurlijker en eerlijker. Ik ben het dan ook volkomen eens met David Frenkiel & Luise Vindahl van The Green Kitchen als ze vinden dat er niets boven een een gegrilde portobello paddenstoel gaat om tussen je broodje te stoppen. Ze zijn groot en sappig en best vlezig als je ze bakt na een tijdje in de marinade gelegen te hebben. Bovendien hebben paddenstoelen ‘magische’ krachten die onze gezondheid een enorme boost geven. Ze zitten vol mineralen, vitaminen, zijn antioxidanten , ontstekingsremmend en helpen zelfs in de strijd tegen kanker. Ze zijn eeuwenoud oervoedsel en dragen sporen van een ver verleden waaraan ze ons herinneren. Reden te meer om er een burger in te zien.

 

De klassieke gebakken ui werd vervangen door een gegrilde perzik en de ketchup en mayo door een smeuïge laag guacamole. Mmmm, lekker makkelijk en net ietsje anders. Met dank aan the Green Kitchen voor de inspiratie.

 

 

 

 

 

Nodig voor 4 burgers

 

4 grote portobello’s

3 perziken

4 kwalitatieve broodjes, bvb spelt desem

rucola

SOCCA

Veel mensen willen vandaag tarwe vermijden of zelfs helemaal glutenvrij eten en dan belandt ook pizza op hun lijst van verboden goodies. Jammer !

Met een beetje creativiteit kan je immers makkelijk zelf een gezond alternatief maken. Hiervoor halen we inspiratie in Nice, waar socca, gemaakt van kikkererwtenmeel, de number one street food is. De socca zou daar in de jaren 1500 ontstaan zijn toen de Turken de stad binnenvielen. De Niçois die geen munitie meer hadden kwamen op het idee om hete olie te mengen met kikkererwtensoep en dat over de hoofden van de Turkse aanvallers te gieten. Het hield de vijand tegen, maar toen ze voor de laatste keer hun vingers aflikten in het aanschijn van de poort tot de hemel of was het de hel, moeten ze met een glimlach gedacht hebben, mmm, best lekker. Soit, de socca was geboren en halleluja, het blijkt ook nog eens eens ideale pizzabodem te zijn want kikkererwten zijn glutenvrij en proteïnerijk.

Nodig voor 4 soccabodems

 

90 gr kikkererwtenmeel

1 kleine theelepel zeezout

½ tl versgemalen peper

evt. wat gedroogde groene kruiden zoals herbes de provence, tijm; rozemarijn… of waarom niet een beetje spirulina

280 ml lauw water

3 el gesmolten kokosvet of geklaarde boter (ghee), plus meer om te bakken

Curry van courgette en aubergine

Deze curry staat bovenaan de lijst van troostvoedsel. Makkelijk te maken, hemels lekker, zacht maar ook rijk van smaak en bovendien voedsel voor de ziel. Bij iedereen die een kommetje mocht proeven van deze sterkende curry zag ik dezelfde voldane glimlach verschijnen. Als alles wat we aten zo’n energie had, zou de wereld er zeker anders uit zien. Daar ben ik honderd procent zeker van.

 

Nodig voor 4 ruime porties curry

 

Een handje zachtjes geroosterde pijnboompitten (kan je evt. weglaten)

1,5 el kokosvet

2 blikken volle kokosmelk

2 grote (rode) gesnipperde uien

1 stuk gember ter grootte van een duim fijn geraspt (of meer als je houdt van pittig)

200 gram gespoelde en geweekte linzen naar keuze (gebruik je zwarte, dan kleurt je curry bruin en ziet hij er meer uit als een bruin stoofpotje ; op de foto gebruikten we oranje linzen, die hoeven niet te weken. Ben je vergeten de linzen te weken, dat gaat ook, maar dan moet het wat langer koken)

3 el gistvrije groentebouillon in poeder of natuurlijk echte bouillon, maar zeker geen blokjes want dat zit vol dingen die we niet willen

1 grote aubergine in blokjes

1 blik gepelde tomaten

2 grote courgettes in blokjes

geraspte schil en sap van 1 bio-citroen

2 flinke snuffen zeezout

vers gemalen peper

1 grote hand fijn gesnipperde groene kruiden, zoals bvb koriander, basilicum of munt